familietarapi

Der er mange måder vi kan være knyttet til hinanden, mange måder at have relation til et andet menneske. Ofte findes de dybeste og stærkeste menneskelige bånd mellem børn og deres forældre. Det kan betyde, at det bedste og værste sker i familien.

Når vi har det godt med hinanden, findes der ikke noget bedre, og når der er problemer, er det meget alvorligt for os og kan føles uudholdeligt og ubærligt. Det kan være meget fristende at lukke øjnene for, hvor slemt det er eller lave en historie om, at det ikke er mit ansvar. Når vi gør det, kan selv indlysende valg og handlemuligheder være svære at se. Det bliver sværere at hjælpe sig selv, og disse indviklinger forværrer problemerne, som vi så meget ønsker at løse. Derfor kan det være en god idé at lukke et neutralt menneske ind i familien, som kan hjælpe til at se og finde nye handlemuligheder.

Familieterapi handler ofte om f.eks.:

  • Familiebehandling
  • Opdragelsesmæssige spørgsmål
  • Børns udvikling
  • Pubertets- og ungdomsproblemer
  • Adfærdsproblemer
  • Handicappede og pårørende
  • Tab af nært familiemedlem

 

Når et problem rammer en person i familie, er det ofte som om, hele familien rammes. Enten er mange optaget af at løse problemet, eller der opstår nye problemer som følge af den vanskelige situation. Andre gange er der ikke én person med et problem, men noget i samværet i hele familien, som med tiden er gået skævt. Mange temaer kan fylde noget i familieterapi, f.eks.: Kærlighed og omsorg, forældre- og voksenroller, sygdom og død, konflikter mellem forældre og teenagere, opdragelse og ansvar.

 

I familieterapi er vores opgave at søge både at lade alle stemmer komme til orde, og at give alle lejligheden til at lytte til de andre. Dette kan give mulighed for genopdagelsen og genopdyrkelsen af familiens egne ressourcer og styrker til bekæmpelsen af vanskelighederne. Under dialogen mellem samtalepartnerne udvikler de enkelte udsagn sig, og der kan ofte opstå nye eller ændrede forståelser af en situation og af et problem.

 

Jeg mødes gerne med de familiemedlemmer, som I finder det relevant at invitere. Også personer fra det øvrige netværk kan være væsentlige i arbejdet med at løse eller opløse vanskelighederne, og disse er også velkomne. En familiesamtale varer typisk 1½ til 2 timer, alt efter jeres behov som familie.

 

Det er svært at blive forældre – og ikke nødvendigvis lettere fordi man får flere børn. Ofte lever virkeligheden slet ikke op til drømmene om den lykkelige familie. Følelser, der varer længe, bliver til sindsstemninger. Disse præger alt andet der sker, så er man ked af det, er det meget vigtigt at få bearbejdet og åbnet op for det der svært.

Det er også vigtigt at forstå, at I ikke er de eneste, der har det svært. Mange søger professionel hjælp til at løse konflikter mellem forældre og barn og jo tidligere man tager fat om problemerne, jo nemmere er de at løse.

 

Familieterapi er at lære at forstå, hvad det er der skaber ulykkelighed og problemer i familien og derved få en forståelse af, hvad der skal laves om. Det er ikke at lære at “finde løsninger” og bruge “værktøjer”, der løser problemerne. Problemer løses ved at finde forståelser for de forskellige behov, som alle i familien har, og ved at finde måder at være sammen på, der tilgode ser alle i familien. Når man bliver mødt og forstået som den man er, føles det der sker i familien som kærlige handlinger, og det løser problemerne.

 

Terapien starter sædvanligvis ved en indledende samtale. Derefter sker det videre arbejde enten hos mig eller i eget hjem. Det at søge hjælp for til at få familien til at trives, er netop det der gør familen kompetent. Henvendelsen kan være fra forældre såvel som børn. Uanset vil mit fokus være på hele familiens dynamik og balance sådan alle familiemedlemmer er ligeværdige og møder hinanden i øjenhøjde.

 

Endelig er du selvfølgelig velkommen til at kontakte mig, helt uforpligtende, såfremt du ønsker at høre mere eller har spørgsmål (klik her for kontakt)